Rođena Jelena Jovanović Žigon – 03.11.1933 – YU KALENDAR

Na današnji dan

03.11.1933. godine

Rođena Jelena Jovanović Žigon jugoslovenska glumica

Velika Jugoslovenska glumica Jelena Jovanović Žigon ostaće upamćena po velikom broju filmova i serija ali i kao veliki ljubitelj knjižene reči. Snimila je preko 50 igranih i 15 televizijskih filmova od kojih se u istoriji jugoslovenskog filma ističu “Prvi građanin male varoši”, “Moja strana sveta, Jutro”, “Divlje seme”, “Sudar na paralelama”, “Kapetan Leši”… U dalekoj Australiji snimila je sa velikim uspehom dva filma “Obećana žena” i “The picture show man”.

Jelena Zigon
Jelena Zigon

Smatraju je muzom mnogih velikih pesnika jer je o njoj napisano desetine pesama. Među njima se izdvaja antologijska poema Ace Sekulića posvećena Jeleni „Bar ti budi večna“.

Jelena Žigon važila je i za jednu od najlepših jugoslovenskih glumica, a njeno srce pripadalo je proslavljenom glumcu Stevi Žigonu, sa kojim je dobila dvoje dece, Ivanu i Nikolu.

Međutim, dok je glumica Ivana Žigon poznata široj javnosti i često je prisutna u medijima, njen deset godina stariji brat Nikola retko se eksponira. Nikola Žigon je slikar, koji je svoja dela osim u Jugoslaviji izlagao i širom Evrope i Amerike, a iako se o privatnom životu njegove majke Jelene nije znalo mnogo, upravo on je u jednom intervju otkrio da je glumica imala kraljevsko poreklo:

“Ja sam pola slovenačkog, pola crnogorsko-srpskog porekla. Prezime Žigon vuče francuske korene. Navodno je neki Žerar Žigon, Napoleonov vojnik, ostao da živi u glavnom gradu Ilirske provincije Ljubljani… Moja majka je od oca Jovanovića iz Bajine Bašte, a njena majka od Martinovića sa Cetinja, bila je u srodstvu sa kraljem Nikolom, po kome sam dobio ime.”

Porodica Žigon se nakon preseljenja iz Ljubljane u Beograd uselila u kuću na Senjaku, gde su Jelenina i Stevina deca, Ivana i Nikola, odrasli.

Yu nostalgija

Rođena Jelena Jovanović Žigon – 03.11.1933 – YU KALENDAR