Slavko Mičić – Narodni heroj

iz Tuzle ( Bosna i Hercegovina )

Slavko Mičić rodio se u Tuzli 1911. godine u trgovačkoj porodici. Osnovnu školu i gimnaziju, koju je morao da prekine zbog siromaštva pohađao je u Tuzli. Zaposlio se kao radnik u solani gde je ostao do početka rata. Brat Aca mu je poginuo u Aprilskom ratu, a Slavko Mičić se među prvima odazvao pozivu na ustanak.

Do oktobra je ilegalno radio u Tuzli, a zatim je prešao u Majevički NOP odred. Zbog isticanja u radu ubrzo je primljen u Komunističku partiju Jugoslavije. Kao sposoban borac i rukovodilac postao je član Štaba Majevičkog NOP odreda. Organizovao je dovođenje cele kolone volovskih saonica koje su donosile hranu koju su sakupljali narodni odbori. Svojom agilnošću doprineo je omasovljenju narodnooslobodilačkog pokreta.

Slavko Mičić
Slavko Mičić

Četničke jedinice izvršile su iznenadni napad (postojao je dogovor o nenapadanju) na štab Majevičkog partizanskog odreda koji se nalazio u selu Vukosavci kod Lopara. Štab od 15 ljudi bio je smešten u jednoj seoskoj kući. Slavko Mičić iskusni nišandžija sa još trojicom drugovao ostao je u kući kako bi zadržavao četnike, dok se komandant i politički komesar odreda Ivan Marković Irac i Fadil Jahić Španac ne izvuku iz kuće i probiju, ali u tome nisu uspeli. Pokušali su da ga pridobiju na svoju stranu, ali pošto nisu uspeli ubili su ga sa ostalim partizanskim borcima.

Sahranjen je na Partizanskom spomen-groblju u Vukosavcima, kod Lopara.

Ukazom predsednika FNR Jugoslavije Josipa Broza Tita, 23. jula 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.