Titova poruka o bratstvu i jedinstvu ostavljena prije 50 godina na Mjesecu

Disk s izjavama bivših američkih predsjednika Dwighta Eisenhowera, Johna Kennedyja, Lyndona Johnsona, Richarda Nixona i porukama predsjednika 73 zemlje svijeta ostavljen je prije 50 godina na Mjesecu. Među njima je i poruka predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Mali disk su sa sobom ponijeli članovi misije Apollo 11, prije tačno 50 godina, kada se prvi put u historiji čovječanstva ljudskom nogom kročilo na Mjesec.

“Neka ovo veličanstveno ispunjenje drevnog sna ljudske rase – čovjekovom kročenju na Mjesec, prvom susjedu svih nas – približi spoznaju drevnog ljudskog nastojanja da živi u miru, bratstvu i zajedničkom životu”, napisao je Josip Broz Tito.

Američki astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin prvi su ljudi koji su u historiji čovječanstva kročili na Mjesec. Njihov lunarni modul “Orao” sletio je na Mjesec 20. jula 1969. u 18 sati i 18 minuta po srednjoevropskom vremenu. Nedugo poslije Armstrong je zakoračio na površinu Mjeseca i kazao čuvenu rečenicu: “Ovo je mali korak za čovjeka, a veliki za čovječanstvo”.