U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja – 01.09. 1961 – YU KALENDAR

Na današnji dan

1. septembra 1961. godine

U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja, i trajala je do 6. septembra.

Na njoj su učestvovali predstavnici dvadeset pet zemalja u svojstvu punopravnih članova: Avganistan, Alžir, Burma, Cejlon, Etiopija, Gana, Gvineja, Indija, Indonezija, Irak, Jemen, Jugoslavija, Kambodža, Kipar, Kongo, Kuba, Liban, Maroko, Mali, Nepal, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjena Arapska Republika koju su tada činili Egipat i Sirija, i tri zemlje u svojstvu posmatrača – Bolivija, Brazil i Ekvador, kao i predstavnici četrdeset oslobodilačkih i antikolonijalnih pokreta.

Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja
Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja

Cilj konferencije je bila razmena gledišta o međunarodnim problemima radi efikasnijeg doprinosa miru, bezbednosti i miroljubivoj saradnji među narodima i državama. Usvojena je i Deklaracija šefova država ili vlada vanblokovskih zemalja kao prvi programski dokument nesvrstanih u kome su definisani principi političke nesvrstanosti i data ocena zbivanja u međunarodnim odnosima toga doba, kao i Izjava o opasnosti od rata i apel za mir.

U centru pažnje su bili predsednici Indije, Indonezije, Egipta i Jugoslavije – Nehru, Sukarno, Naser i Tito.

Zanimljivo je da je u Beogradu za ovaj događaj izgrađeno desetine novih ulica, rekonstruisani su vodovod i kanalizacija, kao i ulično osvetljenje, a na Terazijama i drugim trgovima pojavile su se prve svetleće reklame.

Prema pisanju Politike, na ulasku u Zemun goste su dočekale zastave, na ulazu u grad na nekoliko jezika bio je ispisan moto konferencije – Svi ljudi sveta hoće mir, a duž ulica kojima su delegacije prolazile pozdravljalo ih je mnoštvo građana.

Na Mostarskoj petlji stajao je amblem konferencije visok petnaest metara, a na Dedinjskoj zvezdi triangl, simbol ideja konferencije – mir, nezavisnost i ravnopravna međunarodna saradnja.

U Pionirskom parku, preko puta skupštine u kojoj se konferencija održavala uređena je Aleja nacija, sa panoima duž nje na kojima su bili ispisani podaci i informacije o zemljama učesnicima.

Danas na te dane podsećaju još platani koje su posadili državnici raznih zemalja i ploče sa njihovim imenima u Parku prijateljstva na Novom Beogradu, kao i spomenik podignut toj konferenciji u čast, u obliku metalnog obeliska sa reljefnim grbom grada Beograda, koji se nalazi na uzvišenju u Fruškogorskoj ulici, pored Savskog mosta, na ulazu u Brankovu ulicu.

Yu nostalgija

U Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja – 01.09. 1961 – YU KALENDAR