Home Uncategorized Anegdota slavnog jugoslovenskog pisca o kojoj se i danas priča

Anegdota slavnog jugoslovenskog pisca o kojoj se i danas priča

140
0

Anegdota slavnog jugoslovenskog pisca o kojoj se i danas priča

Slavni jugoslovenski pjesnik Tin Ujević bio je poznat kao veliki boem i čovjek kojeg dobro raspoloženje rijetko kad napušta. Poznavale se ga sve kafedžije i muzikanti od Zagreba do Beograda, a “stalne mušterije” ovih objekata dobro su znale da “ne izlaze na crtu” pjesniku jer se pričalo da može da popije i pojede više od svih.

Anegdota slavnog jugoslovenskog pisca o kojoj se i danas priča | Yu NoStAlGiJa

Donosimo vam jednu anegdotu iz Tinovog boemskog života koju i danas prepričavaju kafedžije širom bivše Jugoslavije.

Jedne večeri došao je Tin Ujević u neku prestižnu i jako otmjenu kafanu u Zagrebu, sjeo za sto i naručio kafu. Pjesnik je bio ležerno obučen, u čistu, ali pomalo pohabanu odjeću koja je pamtila i bolje dane. Kelner koji mu je prišao da primi narudžbinu to je primetio i odbio da ga usluži rekavši kako Ujević nije prikladno odjeven za tako otmjeno” mesto.

Bez riječi, pjesnik je ustao i izašao iz kafane, ali nije mnogo prošlo, a ponovo se pojavio ovoga puta noseći svoje najbolje i najsvečanije odelo. Sjeo je za isti sto i ponovo naručio kafu. Ovoga puta, uz veliki, ulagivački osmijeh, kenler je donio narudžbinu, a pesnik je uzeo kafu, otvorio džep od svog sakoa i izručio kafu u njega naočigled svih prisutnih.

Tako vam je to kad poslužujete odijelo, a ne čovjeka,” rekao je Ujević zapanjenom kelneru, ustao i otišao iz kafane.