Čekajući Gestapoa

Šef Gestapoa u Trbovlju, niži četni SS-vođa Georg Kramheler, pregleda automobil Štajr 200 – jedno od četiri vozila (neplanski) napadnutih iz zasede od strane partizana, pripadnika 4. (Veličkove) čete 1. štajerskog bataljona, na putu Trbovlje – Sv. Marko (danas Ostenk) – Hrastnik.

Tih je dana ovim putem svakodnevno prolazio automobil trbovljanskog Gestapoa, prikupljajući informacije o tamošnjim partizanima i njihovim saradnicima; u rano jutro 25. septembra 1942. godine, u šumi pored puta između Trbovlja i Sv. Marka, automobil je u zasedi čekala Veličkova četa. Prvo vozilo se pojavilo iz pravca Sv. Marka: jedan motocikl – sa partizanskim simpatizerima.

A onda je iz suprotnog pravca naišao nemački poluguseničar (sa civilnom prikolicom), za njim i automobil Nemačke firme za naseljavanje (iz Radeča) i, ubrzo potom, jedan automobil Štajerskog domovinskog saveza (trbovljanskog sreza), u kojem se nalazilo nekoliko visokih funkcionera ove organizacije: sreski vođa Heribert Eberhart (ranjen u ruku; pobegao), njegov kolega Gutsmandl (ranjen u vrat i pleća; pobegao), i šef radno-političke kancelarije, Gošnik (ubijen). U tom trenutku partizani nisu ni znali koga su napali – mislili su da su to gestapovci koje su čekali. Zatim je iz istog pravca naišao još jedan automobil, u kojem se nalazio vladin inspektor iz Graca, Prader (koji je takođe pobegao).

Gestapovski automobil na kraju ovuda nije ni prošao; u međuvremenu su ga presreli ranjeni Eberhart i Gutsmandl, i njime se odvezli (drugim putem) u bolnicu. Partizani su četiri zaustavljena vozila zapalili, i povukli se u šumu. Mesec i po dana kasnije, Veličkova četa je uništena. Njeni zarobljeni pripadnici su mučeni, i izloženi javnom ruglu (u Celju), zajedno sa leševima svojih drugova. Jedinica je preko zime obnovljena – i ubrzo ponovo uništena; ovom prilikom je ubijen i njen komandir, Lojze Hafner – Veličko.

Čekajući Gestapoa
Čekajući Gestapoa

Tekst: Ivan Ž.

Fotograf: nepoznat.
Datum: 25. septembar 1942.
Mesto: Trbovlje – Sv. Marko, Jugoslavija.
Izvor fajla: Biblioteka Znaci / Muzej istorije Jugoslavije.
Broj: 4015.
Opis: „Nemački automobili uništeni od boraca Prvog štajerskog bataljona, zaseda Veličkova, na putu Trbovlje – Hrastnik, 25. IX 1942. god.“