Leposava Lepa Stamenković – Narodni heroj iz Leskovca ( Srbija )

Leposava Lepa Stamenković rođena je 27. novembra 1915. godine u Leskovcu. Potiče iz revolucionarske porodice Stamenković.

Leposava Lepa Stamenković
Leposava Lepa Stamenković

Potiče iz porodice revolucionara i sama je pripadala revolucionarnim pokretima Leskovca, Beograda, Srbije i Jugoslavije. Članica Komunistčke partije je postala 1933. godine. Rano je počela da radi, najpre u apoteci a zatim u knjigoveznici i kartonaži štamparije u Leskovcu. Posle preležane bolesti pluća je napustila štampariju i počela da uči češljarski zanat kod oca. Kao članica Partije radila je sa Vukicom Mitrović na održavanju veze izmedju partijskih organizacija i štamparije. Učestvovala je u većini štrajkova, a poznata je po učešću u velikom štrajku tekstilnih radnika Leskovca, u decembru 1937. godine. Štrajk je trajao 42 dana.

Leposava Lepa Stamenkovićje bila članica štrajkačkog odbora i istakla se kao veoma vešta pregovaračica. Njoj pripada deo zasluge za zaključen kolektivni ugovor, kojim je sindikalna organizacija prihvaćena kao zastupnica interesa radnika i radnica i kojim je ustanovljeno osmočasovno radno vreme. Ubrzo posle toga je postala članica Rejonskog komiteta za dunavski kraj. Sastanci komiteta održavani su u njenom stanu.Bila je tekstilna radnica, i dugo je radila u tekstilnoj industriji u Beogradu, gde je već 1933. postala član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ). Aktivno je politički djelovala među tekstilnim radnicima na Karaburmi i vršila mnoge odgovorne dužnosti u Partiji i sindikatima. Zbog revolucionarnog radam, više puta je hapšena i proganjana od policije.

1938. godine je organizovala skupove i mitinge udružene opozicije. Učestvovala je u velikim demonstracijama 14. decembra 1939. u Beogradu. U julu 1940. godine, Lepa je u radnom predsedništvu Pokrajinske partijske konferencije za Srbiju i rukovodi ovim partijskim skupom. Marta 1941. Lepa je ponovo preuzela mesnu partijsku tehniku.

Poslije okupacije Jugoslavije, 1941. godine, postala je sekretar Okružnog komiteta KPJ za Leskovac i bila jedan od rukovodilaca ustanka u južnoj Srbiji.  Leposava Lepa Stamenković organizovala je atentate na domaće izdajnike. Krajem 1941. odlazi u Leskovački odred gde je zadužena za partijski rad. Ubrzo prelazi u Jablanički odred. Avgusta 1942. godine prelazi u Niš, na partijskom radu. Postala je članica Pokrajinskog poverenstva KPJ za jugoistočnu Srbiju.Uhapšena je septembra 1942. u okupiranom Nišu, gde je bila na ilegalnom radu. Posle zlostavljanja u zatvoru u Nišu, prebačena je u logor na Banjici.

U logoru je 14. novembra 1942. godine rodila sina Božidara kojeg je uspela da iskrijumčari iz zatvora pre streljanja.

Leposava Lepa Stamenković streljana je na stratištu u Jajincima, 1. oktobra 1943. godine.

Jedna ulica u beogradskom naselju Višnjička Banja nosi njeno ime.