Mustafa Dovadžija – Narodni heroj iz Sarajeva ( BiH )

Mustafa Dovadžija rođen je 8. oktobra 1921. godine u Sarajevu. Do Drugog svetskog rata radio je kao bravar u železničkoj radionici u Sarajevu. Godine 1938, priključio se sarajevskom radničkom pokretu. Godine 1940, postao je član Saveza komunističke omladine Jugoslavije, a 1941. član Komunističke partije Jugoslavije.

Mustafa Dovadžija
Mustafa Dovadžija

U početku oružanog ustanka, Mustafa Dovadžija bio je kurir Pokrajinskog komiteta KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Održavao je vezu između ilegalne partijske organizacije u Sarajevu i Pokrajinskog komiteta na slobodnoj teritoriji. Više je puta kao kurir odlazio do Užica u sedište Vrhovnog štaba NOVJ. Boraveći s vremena na vreme na slobodnoj teritoriji na Romaniji, učestvovao je u više borbi.

Iako je njegova kuća u Sarajevu bila pod policijskom paskom, uspeo je da potajno montira radio-stanicu u podrumu. Ilegalci su u početku u njegovom podrumu uvežbavali rukovanje oružjem. Jednom je Mustafinu kuću opkolilo osam ustaških agenata, ali je on uspeo da se probije, teško ranivši jednog agenta. Jednom prilikom je u samom centru grada usred dana ušao u Direkciju željeznica i pištoljem prisilio službenika da mu preda šapirograf sa matricama, koji je bio potreban ilegalcima, a zatim se mirno udaljio.

Zbog njegove ilegalne aktivnosti, policija je pojačala potragu za Mustafom. Početkom maja 1942, dok je išao iz Sarajeva prema oslobođenoj teritoriji kako bi podneo izveštaj o stanju partijske organizacije u gradu, Mustafu su uhvatili četnici. Nakon mučenja i ispitivanja, ubili su ga.

Posle oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci su sahranjeni u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, na planini Trebeviću, kod Sarajeva.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 27. jula 1951. godine, Mustafa Dovadžija proglašen je za narodnog heroja.