fbpx
Home Vijesti i zanimljivosti iz Yugoslavije

Najveći muzej Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji gradi jugonostalgičar iz Golubinja

313

Najveći muzej Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji gradi jugonostalgičar iz Golubinja

Mladen Cvitanović iz Golubinje kod Žepča u spomen na svog djeda kupio je lokomotivu i dva vagona, a za dvije godine planira da izgradi najveći i najbolji muzej Josipa Broza Tita u svom rodnom mjestu.

Najveći muzej Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji gradi jugonostalgičar iz Golubinja | Yu NoStAlGiJa

Putovao je, kaže, svuda po svijetu, a sada živi u svom rodnom Golubinju i smišlja nove projekte.

– Otišao sam u Željezaru u Zenicu da kupim neke pragove i vidio lokomotivu i rekao da je moram kupiti. A vagone sam kupio u Zagrebu. Ako vam kažem istinu koliko sam ih platio, reći ćete da sam glup ili… Oko 100 hiljada maraka me izašao jedan vagon sa prugom, sa PDV-om, u jednom vagonu ima 40 tona – kaže Cvitanović, te nastavlja:

– Za dvije godine u Golubinju će biti napravljen najveći muzej Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji. Ovo su pripreme za plavi voz.

Kaže da je nakon što je kupio lokomotivu došao kući i rekao supruzi šta je kupio, da je ona mislila da se šali.

– Lokomotiva je u voznom stanju i imam namjeru da se pali svaki prvi ili poslednji vikend u mjesecu. Bila je posebna priča kako sam je transportirao iz Zenice do ovdje. Lokomotiva je išla cestom, u njoj ima 55 tona – kaže Cvitanović.

Navodi kako sve to radi u spomen na svog djeda koji je radio u željeznicama.

– Moj pokojni djed je bio željezničar i njega je zdrobila jedna lokomotiva i ja sam u spomen njemu kupio ovu lokomotivu. Ja sad pravim jednu željezničku stanicu. A kupit ću i helikopter – kaže Cvitanović.

Kaže kako često putuje, a da je iz Jugoslavije otišao sa 13 godina i to u Norvešku.

– Što sam stariji, sve sam veći luđak. Ništa u životu nisam dobio, sve sam morao kupiti. Kupio sam i svoju rodnu kuću od svog amidže, te sam je uredio da bude onakva kakva je nekad bila – priča.

Njegov rođak kaže kako ga je život naučio onome što je danas i da živi kako bi i trebalo da se živi jer je život jedan.

– Uvijek je spreman na lude ideje i lude projekte i tako treba da se živi, sve dok imaš tako dobrih ideja, dotle i živiš – kaže jedan njegov rođak.

Kaže da ga ne zanima šta ko misli, ali da radi ono što voli.

– Ja se nadam da će u osmom ili devetom mjesecu ove godine biti napravljen i heliodrom. Ja sam star i moram malo požuriti sa tim projektima. U nas se narod puno žali na vlast, traži građevinsku dozvolu i onda pravi ono što ne liči na tu građevinsku. Ja što tražim, to dobijem – kazao je Cvitanović.

Napravio je klizalište u svom dvorištu gdje svaku noć dolaze djeca na klizanje.

Plan mu je da tu u sklopu kompleksa koji gradi bude i pijaca zdrave hrane.

– Imam dobru mirovinu, sa naftne platforme gdje sam radio. A moju djecu ništa ne zanima, njih biznis ne zanima, svi su akademičari, svi su završili dobre škole i dobro su se snašli u životu – zaključuje Cvitanović.