Narodni heroj – Antun Blažić iz Ludberga ( Hrvatska )

Antun Blažić rođen je 28. maja 1916. godine u Globočcu kod Ludbrega, u jevrejskoj porodici. Pre Drugog svetskog rata bavio se zemljoradnjom. Kao levičar, za vreme Kraljevine Jugoslavije pripadao je Udruženoj opoziciji. Nešto pre rata postao je simpatizer Komunističke partije Jugoslavije, a februara 1941. godine i njen član.

Antun Blažić
Antun Blažić

Nakon okupacije Jugoslavije, bio je jedan od organizatora ustanka u ludbreškom kraju i na Kalniku. Kada je u leto 1941. godine formirana prva partizanska grupa u njegovom kraju, Blažić je postao njen borac. Istakao se u napadu na posadu domobrana u mestu Veliko Trojstvo, kada je grupa likvidirala stražara i razoružala posadu. Učestvovao je i u akciji protiv ustaša u Martijancu, 1942. godine učestvuje u uništavanju Francetićeve Crne legije, a jeseni iste godine sa dva druga je napao žandarmerijsku stanicu.

Bio je pomoćnik političkog komesara odreda, a 1943. godine postao je član Okružnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za Varaždin. Sredinom 1943. godine, kao član OK KPH za Varaždin, formirao je udarne grupe u Kuzmincu, Hrženi, Segovini, te Velikom Bukovcu u ludbreškom kraju. Nešto kasnije, sa grupom drugova prešao je Dravu i u Međimurju napao žandarmerijsku stanicu. Zatim se vratio u Zagorje i u kotaru Varaždin se uključio u organizaciju partizanskih grupa. Bio je većnik Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH).

Jednog dana u septembru 1943. godine, napale su ga ustaše u selu Maruševcu i ranile. Antun Blažić nakon što je potrošio municiju, ubio se poslednjim metkom da ne bi živ pao neprijatelju u ruke.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 5. maja 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja