Narodni heroj – Ljubivoje Gajić Đoka

iz Mladenovca ( Srbija )

Ljubivoje Gajić Đoka rođen je 1904. u selu Mali Požarevac, kod Mladenovca. Potiče iz bogate zemljoradničke porodice. Bavio se zemljoradnjom i bio je jedan od uglednijih domaćina u svom selu. Rano se počeo baviti političkim radom i imao je dosta uticaja na seljake. Izvesno vreme je bio u opoziciji, a zatim se, pod uticajem komunista, priključio radničkom pokretu i 1939. godine postao član Komunističke partije Jugoslavije. Bio je inicijator za otvaranje čitaonice i narodne tribine u svom selu, kao i inicijator stvaranja udruženja revolucionarne omladine u Malom Požarevcu.

Ljubivoje Gajić Đoka
Ljubivoje Gajić Đoka

U Narodnooslobodilačku borbu pristupio je već prvih dana ustanka jula 1941. godine. Izvesno vreme nalazio se na dužnosti političkog komesara Treće čete Prvog šumadijskog partizanskog odreda. Kao član Sreskog komiteta KPJ za gročanski srez, radio je na organizaciji i mobilizaciji naroda za Narodnooslobodilački pokret. Izvesno vreme bio je sekretar Sreskog komiteta KPJ u ljiškom srezu, a zatim predsednik Okružnog Narodnooslobodilačkog odbora za Mladenovački okrug.

Ljubivoje Gajić Đoka poginuo je, u svom rodnom selu, 21. februara 1944. godine, kada je policija otkrila održavanje partijskog sastanka s visokim političkim rukovodiocima i s celim vodom pripadnika Srpske državne straže opkolila kuću. U neravnopravnoj borbi Ljubivoje i ostali drugovi pružili su otpor, boreći se nekoliko sati.

Za narodnog heroja proglašen je 9. oktobra 1953. godine.