Narodni heroj – Milan Mijalković Čiča

iz Jagodine ( Srbija )

Milan Mijalković Čiča završio je Filozofski fakultet u Beogradu i jedno vreme radio kao profesor matematike u gimnazijama u Vršcu i Kumanovu. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) postao je 1919, a član Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) 1920. godine.

Milan Mijalković Čiča
Milan Mijalković Čiča

Politički je delovao najpre u Vršcu, a potom u Kumanovu, gde je jedno vreme obavljao dužnost sekretara Pokrajinskog komiteta KPJ za Makedoniju. Delovao je i u Kragujevcu, među radnicima Vojno-tehničkog zavoda, gde je 1928. formirao organizaciju KPJ i obnovio rad Kulturno-umetničkog društva „Abrašević”. Zbog revolucionarnog rada uhapšen je 1929. i osuđen na sedam godina zatvora. Tokom odsluženja kazne u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, zbog učešća u borbi za bolje uslove života političkih zatvorenika, osuđen je na još dve godine zatvora.

Od 1939. nalazio se na dužnosti sekretara Okružnog komiteta KPJ za Jagodinu, a od 1940. bio je član Pokrajinskog komiteta KPJ za Srbiju. Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. imenovan je za instruktora PK KPJ za Srbiju i upućen na teren Čačka i Užica. S Brankom Krsmanovićem, pomogao je tamošnjim partijskim organizacijama u formiranju prvih partizanskih odreda.

Milan Mijalković Čiča poginuo je 18. avgusta 1941. u sukobu s Nemcima, na Drežničkoj gradini, kod Užica, pri pokušaju povezivanja sa Prvom užičkom partizanskom četom. Za narodnog heroja proglašen je 5. jula 1951. godine.