Narodni heroj-Oskar Kovačič iz Most na Soči ( Slovenija )

Oskar Kovačič  rođen je u porodici zemljoradnika Lucijana i domaćice Eme Kovačič (rođene Buzini) u Sv. Luciji (sada Most na Soči).

Oskar Kovačič
Oskar Kovačič

Zbog fašističkog nasilja, porodica se preselila u Ljubljanu, gde je završio gimnaziju. Kao student geodezije na Univerzitetu u Ljubljani, postao je član Komunističke partije Jugoslavije 1931. godine. Godine 1931−1934 rukovodio je ilegalnom pokrajinskom tehnikom KPJ za Sloveniju.

1934. je uhapšen i osuđen na 18 meseci zatvora, koje je proveo u Sremskoj Mitrovici. Po izlasku iz zatvora učestvovao je u organizovanju štrajkova i pripremama za osnivački kongres KPS u Čebinama, gde je izabran za člana CK KPS.

7. februara 1940. godine ponovo je uhapšen i upućen na izdržavanje kazne u Bileću. Na sednici KPS 22. juna 1941, odnosno OF 29. juna 1941. imenovan je za člana Glavne komande NOV i partizanskih odreda Slovenije. Na predlog Tone Tomšiča, predložen je za organizatora ustanka na Primorskom, gde je otišao u julu ili avgustu 1941. Ovde je uspostavio kontakte uglavnom sa mladim članovima Saveza komunističke omladine Jugoslavije koji su se školovali u Jugoslaviji pre god. rata.prva ćelija Oslobodilačkog fronta.

Imao je veze i u Istri i sa slovenačkim studentima u Padovi i članovima Komunističke partije Italije. Ilegalno se zvao Toni, u Istri i Anton Koren. Uhapsila ga je fašistička policija 10. decembra 1941. u Trstu. Osuđen je 17. septembra 1942. na 30 godina zatvora zbog organizovanja partizana i vojne podrške.

Prvo je bio zatvoren u Kastelfranko Emiliji, gde je oboleo od tuberkuloze. Zbog bolesti je prebačen na ostrvo Pianoza (arhipelag Tremit), gde se bolest pogoršala. Posle intervencije Međunarodnog Crvenog krsta, u pratnji straže pre kapitulacije Italije prevezen je u Ljubljanu, gde je dan-dva ležao kod kuće, a zatim prebačen u Leonišče, gde je i umro 31. januara 1944. godine.

Za narodnog heroja proglašen je 20. decembra 1951. Postavljena mu je spomen ploča u Prodolu u Hrvatskoj Istri. Osnovna škola u Spodnjim Škofijama nosi njegovo ime. Ovde mu je podignut i spomenik koji je izradio vajar Jože Pohlen.

YU NOSTALGIJA