Narodni heroj – RADOJE VUJOŠEVIĆ RISTO iz Cetinja ( Crna Gora )

Radoje Vujošević Risto rodio se u mestu Bjelice u okolini Cetinja. U rodnom mestu je završio osnovnu školu, a gimnaziju na Cetinju. Preselio se u Žednik, a zatim je Pravni fakultet u Subotici upisao 1932. godine. Na prvoj godini fakulteta primljen je u KPJ.

Radoje Vujošević Risto
Radoje Vujošević Risto

Osnivač je studentskog udruženja „Svetlost” gde je radio sa omladinom u Žedniku i Čantaviru. Vlasti su ga uhapsile u novembru 1934. ali je oslobođen u proleće sledeće godine zbog nedostatka dokaza. Upisao je školu rezervnih oficira 1937. godine, a za vreme odsluženja vojnog roka završio je Pravni fakultet u Subotici u martu 1938. godine. Radio je u Kosovskoj Mitrovici, a zatim i kao pripravnik u Sreskom sudu u Aleksincu.

Nakon kapitulacije jugoslavije radio je na organizaciji ustanka. Kada je formiran partizanski odred postavljen je za komandnata. Odred je u akcijama razoružao žandarmerisjke stanice u Bovnu, Čitluku i Svrljigu. Zajedno sa još tridesetak boraca formirao je Svrljiški odred i postao njen komandant.

Odred je imao nekoliko uspešnih akcija kao što su: onesposobljavanje rudnika uglja Podvis, zauzimanje Sokobanje, likvidiranje četničkog odreda u Sićevu, pobeda nad Bugarima u Sićevačkoj klisuri i dr. I u toku 1942. godine vodio je žestoke borbe sa istim protivnicima. Poginuo je prilikom napada na selo Tijovac, kod Svrljiga, 9. jul 1942. godine.

Ukazom predsednika FNR Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953.. godine, Radoje Vujošević Risto proglašen je za narodnog heroja.

Yu nostalgija