Narodni heroj – Stane Kosec iz Ljubljane ( Slovenija )

Stane Kosec rođen je 1913. godine u Rašici, opština Ljubljana, u siromašnoj zemljoradničkoj porodici. Osnovnu školu završio je u Šmartnom, a u Ljubljani izučio bravarski zanat. Vojsku je odslužio kod Slavonskog Broda, a nakon vojne vežbe dobio je čin rezervnog podnarednika.

Oženio se 1938. godine i nakon toga živeo u drlu Zgornje Gameljne, nedaleko od Rašice. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1939, a već iduće godine postao je član Rejonskog komiteta KPS za Tacen.

Stane Kosec
Stane Kosec

Ujutro 6. aprila 1941, pridružio se svojoj jedinici u Slavonskom Brodu. Nakon nedelje dana vratio se kući i uključio u pripreme za oružani ustanak. Bio je uhapšen zajedno sa surpugom i nejnim roditeljima 24. jula 1941. godine. Žena mu je sa detetom uspela da pobegne u partizane, a i on je uskoro uspeo da pobegne žandarima iz stanice i pridružio se partizanima.

U partizanskoj četi bio je izabran za komandira.

U borbi 25. septembra, Kosec je bio teško ranjen u grudi. Drugovi su ga sakrili kako bi kasnije došli da ga prenesi na lečenje u Ljubljanu. Pošto nisu dolazili, otpuzao je do obližnjeg sela, gde ga je jedan dezerter iz NOVJ izdao nemačkim vojnicima. Nakon kraćeg pružanja otpora u selu, Nemci su zarobili dve partizanke i tri ranjenika, među kojima i Koseca.

Odvezli su ga u zatvor Begunje, gde su ga mučili i ispitivali da saznaju nešto o njegovim saradnicima. Umro je od posledica ranjavanja i mučenja 3. oktobra 1941. godine.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, Stane Kosec proglašen je za narodnog heroja.

Danas osnovna škola u Šmartnom nosi njegovo ime.