Narodni heroj – ZEJNEL AJDINI iz Medveđe ( Srbija )

Zejnel Ajdini rođen je 1910. godine u selu Tupalu, kod Medveđe. Prva dva razreda osnovne škole završio je u Sijarinskoj banji, a ostala dva u Medveđi. Zbog lošeg imovinskog stanja nije mogao da nastavi školovanje, pa se zaposlio u opštini u Medveđa kao opštinski pisar. Iako je uspeo da nađe posao, njegova želja za daljim školovanje nije se ugasila. Posle dve godine, otišao je u Skoplje i upisao medresu. Tu završio osam razreda gimnazije, a zatim se upisao na Filozofski fakultet u Skoplju, gde je ostao sve do početka rata.

Zejnel Ajdini Toša
Zejnel Ajdini Toša

Kao student učestvao je u radu revolucionarnog studentskog pokreta. Član Komunističke partije Jugoslavije (KPJ) postao je 1941. godine.

Posle Aprilskog rata i okupacije Kraljevine Jugoslavije, Zejnel Ajdini Toša prekida studije i dolazi u rodno selo Tupale. Tu počinje sa ilegalnim radom na pripremanju ustanka. Avgusta 1941. godine, odlazi u partizane i stupa u Kukavički partizanski odred. U jesen, iste godine, jedna grupa boraca Kukavičkog odreda dobila je zadatak da pređe na Jablanicu i da tamo formira novi odred. U toj grupi nalazio se i Zejnel.

Učestvovao je u borbama: na Kukavici, Gornjoj Jablanici, u borbama na Kremenu, prilikom zauzimanja Leskovca, Vučja, Lebana i u drugim borbama u ovom delu Južne Srbije. Bio je i član Štaba Jablaničkog partizanskog odreda.

Poginuo je 7. marta 1942. godine na Gazdinskom Ridu, kod Medveđe u borbi protiv četnika, Nemaca i Bugara.

Kada je kasnije, posle njegove pogibije, na Kosovu i Metohiji formiran prvi albanski partizanski odred, borci su mu dali ime Partizanski odred „Zejnel Ajdini Toša“.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 9. oktobra 1953. godine,Zejnel Ajdini Toša proglašen je za narodnog heroja.

Yu nostalgija