Rodjena Esma Redžepova – 08.08.1943.-YU KALENDAR

Na današnji dan

8. avgusta 1943. godine

Rodjena Esma Redžepova jugoslovenska pjevačica u Skoplju.

Esma Redžepova u detinjstvu je bila član folklornog društva, a sa trinaest godina je pobedila u pevanju na školskom takmičenju talenata za Radio Skoplje, nakon čega se uz dozvolu svojih roditelja pridružila harmonikašu i šefu orkestra Stevi Teodosievskom na turnejama, i ostala sa njim do kraja života.

Esma Redžepova
Esma Redžepova

Jedno vreme se školovala na Muzičkoj akademiji u Beogradu, ali ju je napustila nastavivši da nastupa i snima albume. Tokom karijere duge šest decenija, održala je više od 20 000 koncerata, od čega trećinu humanitarnih, snimila oko 600 pesama, više od 100 singlova, 20 albuma i šest filmova.

Pored romskog jezika je pevala i na srpskom, grčkom, turskom, hebrejskom i drugim jezicima, nastupajući širom sveta i pred broojnim svetskim liderima kao što su Josip Broz, Nikita Hruščov, Indira Gandi, Reza Pahlavi, Gadafi i drugi.

Sa suprugom je krajem šezdesetih godina osnovala muzičku školu za mlade i siromašne Rome, a tokom života su usvojili i zbrinuli čak četrdeset sedmoro dece.

Tri decenije su, do početka raspada Jugoslavije, živeli u Beogradu, da bi poslednjih četvrt veka provela u rodnom gradu.

Ona je kako za svoje pevanje, tako i za humanitarni rad dobila mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su zvanje počasnog predsednika makedonskog Crvenog krsta, nagrda UNICEF-a, titula kraljice romske muzike na Festivalu romske muzike i pesme 1976. godine u Čandigaru u Indiji i druge, a bila je nominovana i za Nobelovu nagradu za mir.

Esma Redžepova je umrla 11. decembra 2016. godine u Skoplju i sahranjena je na gradskom groblju Butel.

Yu nostalgija

Rodjena Esma Redžepova – 08.08.1943.-YU KALENDAR