Spomenik palim borcima Svirče – Hvar (Hrvatska)

Spomenik palim borcima Svirče je monumentalni, više od 7 metara visoki spomenik pokraj mjesta Svirče na otoku Hvaru, rad kipara Dinka Vrankovića.

Spomenik je podignut kao znak sjećanja na 16 Svirčana poginulih u borbama tijekom Narodnooslobodilačkoga rata.

Spomenik palim borcima Svirče
Spomenik palim borcima Svirče

Podignut je na ulazu u mjesto, na lokaciji na kojoj su trojica Svirčana, na visokom boru, 1. maja 1942. godine izvjesila crvenu zastavu.

Prva inicijativa za podizanjem spomenika, datira iz vremena neposredno iza Drugog svjetskog rata. No tada prikupljena sredstva uložena su u podizanje nove Osnovne škole u Jelsi, koju su pohađala i djeca iz Svirača.

Materijalna sredstva za građevni materijal – armirani beton (bijeli lijevani cement) iz kojeg je podignut spomenik, osigurali su sami mještani Svirača, najprije borci odricanjem po jedne boračke mirovine, a kasnije i svi ostali, pa čak i mještani koji su iselili u prekomorske zemlje. Spomenik je podignut vlastitim radom mještana Svirača, te su sva prikupljena sredstva uložena u neposredne materijalne troškove gradnje.

Spomenik je podignut tijekom kasnoga ljeta 1981. Trebao je biti svečano otvoren na Dan borca, 4. jula1982., no na koncu je otvoren 27. jula1982. na Dan ustanka naroda Hrvatske.