Stojan Matić – Narodni heroj iz Donjeg Lapaca

( Hrvatska )

Stojan Matić  rođen je 1915. godine u Nebljusima kod Donjeg Lapca, u siromašnoj seljačkoj porodici. Poslije završene osnovne škole, nastavio je gimnaziju u Bihaću. U jesen 1934. upisao se na Vojnu akademiju u Beogradu. Vojno školovanje nastavio je u vazduhoplovnij školi za izviđače. Tu je unapređen u čin poručnika.

U Aprilskom ratu pao je u nemačko zarobljeništvo kod Doboja, ali je posle nekoliko dana uspeo da pobegne.

Stojan Matić
Stojan Matić

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Nakon početka ustanka 27. jula u Srbu i Bosni, Stojan Matić je organizovao napad na oružničku stanicu u Nebljusima. Nakon toga se stavio na raspolaganje komandantu gerilskih odreda za Liku, Gojku Polovini. Upoznao se i s Markom Oreškovićem Krntijom, koji ga je predložio za komandanta bataljona gerilskih odreda za Liku. Komandant je postao 23. avgusta.

U novembru 1941., postao je zamenik komandanta Grupe partizanskih odreda za Liku, vršeći istovremeno i dužnost komandanta Lapačkog bataljona. Polovinom januara 1942. godine, primljen je za člana Komunističke partije Jugoslavije (KPJ).

Smrtno je bio ranjen u organizovanom napadu partizanskih jedinica na italijanski garnizon u Donjem Lapcu 27. februara 1942. godine. Naredni dan, borci njegovog bataljona sahranili su ga na mjestu pogibije.

Ukazom predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, 27. novembra 1953. godine, proglašen je za narodnog heroja.