Narodni heroj – Franc Bukovec Ježovnik

iz Ljubljane ( Slovenija )

Franc Bukovec Ježovnik rođen je 1910. godine u Verju kod Ljubljane. Za vreme odsluženja vojnog roka upoznao se sa istaknutim komunistom Slovenije Francom Leskošekom, koji je na njega i njegov razvoj imao presudan uticaj. Posle toga prišao je radničkom pokretu i primljen za člana Komunističke partije Jugoslavije 1930. godine. Po partijskom zadatku stupio je u sindikalnu organizaciju hrišćanskih socijalista. U fabrici hartije „Količevo“ postao je predsednik sindikata. Godine 1936. organizovao je uspešno tromesečni štrajk u fabrici. Do rata 1941, učestvovao je još u mnogim akcijama.

Franc Bukovec Ježovnik
Franc Bukovec Ježovnik

Odmah posle okupacije, u Kamničkom kraju stvorio je prve organizacije Oslobodilačkog fronta Slovenije. Kada mu je bilo otežano kretanje u ilegalnosti, otišao je u Kamnički partizanski bataljon. Učestvovao je u svim njegovim borbama do 10. oktobra 1941. godine, kada je ranjen u sukobu s Nemcima. Prebačen je na lečenje u Ljubljani u kojoj je Oslobodilački front imao dobro organizovanu mrežu i za tu vrstu pomoći partizanima.

Posle ozdravljenja, vratio se u partizane i formirao Dolomitski odred postavši njegov komandant. Jednom je njegova jedinica bila opkoljena brojnim neprijateljskim snagama. Franc je organizovao proboj na tri strane ručnim granatama napravljenim od avionskih bombi i uspeo da izvuče jedinicu bez ijednog ranjenika nanevši neprijatelju osetnije gubitke.

Franc Bukovec Ježovnik poginuo je krajem 1942. godine. Na putu za Glavni štab Slovenije gde je bio pozvan, naišao je na minu.

Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 15. jula 1952. godine, proglašen je za narodnog heroja.