Home Uncategorized Partizan po kojem je Ćopić stvorio Nikoletinu Bursaća, a Šiba snimio Diverzante

Partizan po kojem je Ćopić stvorio Nikoletinu Bursaća, a Šiba snimio Diverzante

1842
0

Partizan po kojem je Ćopić stvorio Nikoletinu Bursaća, a Šiba snimio Diverzante

Komandant Rade Kević, mitraljezac Prve krajiške proleterske brigade, učesnik je svih naših najvećih bitaka u Drugog svetskog ratu. Drug iz tih ratnih dana bio mu je i poznati pisac Branko Ćopić koji je izmislio najpopularnijeg partizana – „mitraljesca golubinjeg srca“. Zbog toga, upućeni u ratne godine i Ćopićev život, upravo Kevića i njegove doživljaje ističu kao glavnu inspiracuju za stvaranje popularnog Nikoletine Bursaća.

Partizan po kojem je Ćopić

Sa 16 godina Kević je pristupio partizanskim odredima i sa njima prošao Kozaru, Sutjesku i Neretvu, a sa crvenoarmejcima oslobodio Beograd. Od prvog dana rata, 1941. godine, učestvovao je u formiranju treće brigade u Jugoslaviji – Prve krajiške brigade.

Ranjavan je pet puta, a bio je poznat i kao prvi partizan koji je koristio zarobljeni njemački MG42, najpopularniji mitraljez u istoriji ratovanja. Od raznih bitaka u sjećanju će mu, kako je pričao, uvijek ostati poznati napad na sarajevski aerodrom Rajlovac 1943. godine, kada je Rade Kević sa saborcima uništio 42 njemačka aviona, što je bila jedna inspiracija za čuveni partizanski film Hajrudina Šibe Krvavca “Divezanti” (1967).

– Bila je mrkla noć. Prvi sam preskočio bodljikavu ogradu i sa svojim mitraljezom i svjetlećim mecima zapalio avion. Uskoro je krenuo juriš, trčali smo i bacali bombe, dim nas je gutao, vatra je gorjela na sve strane, bilo je kao u paklu – prisjećao se Kević ratnih doživljaja u razgovoru za srbijanski Blic prošle godine.

Kević je rođen u Piskavici pored Banja Luke, poslije rata bio je komandant 343 granične brigade. Dobitnik je mnogih ratnih priznanja, među kojima su i tri ordena za hrabrost i dva ordena SSSR zbog zajedničkog oslobađanja Smedereva i Beograda sa Crvenom armijom.

Ovaj ratni veteran privukao je pažnju Novosađana na Vojnoj paradi povodom oslobađanja Novog Sada u Drugom svjetskom ratu prošle godine, kada je u svojim invalidskim kolicima sjedio na Keju pored novinara, preko puta ulice i lože sa zvanicama.

Rade Kević
Rade Kević

– Nije mi žao što nisam bio u loži. Poslije je došao predsednik Tomislav Nikolić sa generalima da se pozdravi sa mnom i to mi je drago. Na manifestaciju su me zvali moji drugovi iz SUBNOR-a, a ja kao vojnik uvijek volim da posjetim ovakve događaje – rekao je tada Kević. To je bilo njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti.