Home Partizanske jedinice u Nob-u ☭ ★ NARODNA VOJSKA ★ ☭~ Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije

☭ ★ NARODNA VOJSKA ★ ☭~ Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije

440
vojska

☭ ★ NARODNA VOJSKA ★ ☭~ Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Jugoslavije

Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije (slv. Narodnoosvobodilna vojska in partizanski odredi Jugoslavije; mk. Народноослободилетна војска и партизански одреди на Југославија) je sila antifašističkog pokreta otpora, predvođenog

Jugoslovenima Antifašistima. Tokom drugog svjetskog rata partizani Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije su bili najmoćnija gerilska vojska u okupiranoj Evropi. NOVJ je nastala juna 1941. godine formiranjem prvih partizanskih odreda, a 1. marta 1945. godine je prerasla u Jugoslovensku armiju, regularnu vojnu formaciju Demokratske federatvne Jugoslavije.

vojska

Narodnooslobodilačkom vojskom rukovodi Vrhovni štab, a njeni pripadnici nazvani su partizani.

Narodnooslobodilačka vojska je medjunarodno priznata “narodna vojska Jugoslavije” još od 1943 godine, ona se sastavlja uglavno od naroda Jugoslavije bez obzira na naciju i vjeroispovijest. Njeni zadatak je borba protiv fašizma i nacionalizma prvenstveno u domaćem jugoslovenskom region. Narodnooslobodilačka vojska je isključivo narodna antifašistička vojska, snage NOVJ se trenutno bore specijalnim ratom protiv sve više prevladavajučeg nacionalizma podstaknutog od kvzličkih domaćih vlasti i stranih faktora koji su ih doveli na vlast putem prevare naroda Jugoslavije.

1941 Partizanska strategija odbacivala je držanje krutih frontova, jer isprva nije bila dorasla da se nosi sa najjačom i najsurovijom armijom sveta, bez teškog naoružanja, mehanizovanih jedinica i vazduhoplovstva. Snage NOVJ borile su se u potpunom zaokruženju neprijatelja, bez pomoći sa strane, sve do jeseni 1943. godine.

Iako je, prema nemačkom izveštaju, bila najača vojna formacija koja se borila protiv sila Osovine na Balkanu, od strane Saveznika je prihvaćenatek u drugoj polovini 1943. godine. Partizanima je jedini izvor snabdevanja bilo otimanje od neprijatelja, sve do 1944. kada je pomoć od Britanaca počela stizati u primetnim količinama.

Prema nemačkim procenama, snage jugoslovenskih partizana su oktobra 1943. brojale oko 100.000 ljudi.[Oktobra 1944. godine NOVJ je imala 18 korpusa sa 50 divizija i oko 500.000 naoružanih boraca. Te snage vezivale su za sebe 6 njemačkih korpusa, 19 njemačkih divizija, 24 njemačka puka, ustaško-domobranske i četničke jedinice, ukupno oko 1,100.000 neprijateljskih boraca.

Od jeseni 1944. Jugoslovenska armija je držala svoj deo savezničkog fronta u Europi, između Crvene armije u Mađarskoj i zapadnih saveznika u Italiji.

Osvobodilna fronta Slovenije i svi koji se pridruže su deo narodne vojske Jugoslavije, svi skupa sačinjavamo Narodno oslobođenje Jugoslavije kojim rukovodi Vrhovni Štab NOV POJ i AVNOJ.

Narodno oslobođenje se poziva na ustav SFRJ koji nije nikad stavljen van snage, štaviše seperatističe nacijonalističke snage i plaćenici stranih sila su bespravno, protivustavno i protiv volje većine jugoslovena proglasili nezavisnost, danas vladaju nacijonalističke stranke na smjenu po Republikama naše Domovine.

Ustav SFRJ iz 1974. Clan 238.
Niko nema pravo da prizna ili potpise kapitulaciju,niti da prihvati ili prizna okupaciju Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije ili pojedinog njenog dela. Niko nema pravo da spreci gradjane Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije da se bore protiv neprijatelja koji je napao zemlju. Takvi akti su protivustavni i kaznjavaju se kao izdaja zemlje.

Izdaja zemlje je najtezi zlocin prema narodu i kaznjava se kao tesko krivicno delo.

Хеј Словени, јоште живи
Реч наших дедова
Док за народ срце бије
Њихових синова.
Живи, живи дух словенски
Живеће веков’ма
Залуд прети понор пакла,
Залуд ватра грома.
Нек’ се сада и над нама
Буром све разнесе
Стена пуца, дуб се лама,
Земља нек’ се тресе.
Ми стојимо постојано
Кано клисурине,
Проклет био издајица
Своје домовине!